Els Globus de Colors

Els Globus de Colors

16 de maig 2011

Metodologia

La ludoteca hospitalària “Els Globus de Colors”, pretén ser un espai lúdic i educatiu, amb diversitat d’activitats i jocs que faciliti i millori l’estada de l’Infant a l’hospital, tenint en compte els seus sentiments i emocions. D’aquesta manera englobarem activitats com el control d’impulsos, l’autoconsciència, la motivació, l’entusiasme, l’empatia, l’agilitat mental, etc.
La metodologia d’aquest espai, partirà de l’estat físic i psicològic dels diferents infants, per tant serà una metodologia flexible i seran possibles els canvis. Creiem que aquest mètode és el que pot funcionar millor per les situacions en que es troben aquests infants. A més a més, es fomentaran les habilitats socials com per exemple, la seguretat en un mateix o bé l’assertivitat. Serà important la cooperació entre els diferents adults que estiguin en contacte amb els nens( pares, metges, educadors, monitors, animadors...,etc.). Tot això ho treballarem mitjançant diferents activitats amb un objectiu concret i un de comú, que serà gaudir de l’activitat.

- Espai de joc i activitats:  és un espai pensat per a que els infants es diverteixin i experimentin conjunta o individualment, mitjançant diferents jocs lliures o dirigits  amb diversos materials i joguines així com també diverses activitats. En aquest espai es treballaran el llenguatge verbal i plàstic, el joc simbòlic, el joc per racons, el joc lliure i psicomotricitat dins de les possibilitats. Aquesta zona està pensada per a que els infants puguin interactuar i compartir experiències amb altres infants i famílies.
Aquest espai estarà situat principalment a la ludoteca tot i que es podrà realitzar en altres espais com la sala d’actes o a les habitacions dels nens, ja que en alguns casos aquests no tindran la possibilitat de participar en les activitats que es realitzin a la ludoteca, així doncs un monitor o animador acudirà a l’habitació per fer activitats amb aquest infant.
L’espai de joc i activitats estarà distribuït per tres racons , una zona de taules i cadires, una zona de joc al terra, un espai de televisió amb coixins i un espai amb ordinadors.

- Tallers: a més a més de les activitats o jocs diaris, setmanalment o quinzenalment es realitzaran diferents tallers per que no sigui monòton per als nens i per que així també podran realitzar moltes activitats diferents de les quotidianes. Els tallers que es realitzaran seran molt diversos i englobaran diversos temes, com la plàstica, la música, els contes, etc. Cada taller estarà programat amb antelació, basant-nos en la demanda. Abans de realitzar-los es prepararà l’espai i els materials necessaris per a dur-lo a terme. A l’hora de fer el taller, primerament s’explicarà el contingut, seguidament explicarem com es realitza i per finalitzar cada infant aportarà la seva experiència a la resta del grup.

- Ens visiten: aquesta activitat, fa referència a la visita que ens faran de tant en tant pallassos, mags, conta-contes, titellaires, etc, que ens aportaran activitats diferents i innovadores, més divertides per als nens i més esperades. Que es sortiran de la quotidianitat i serviran per ajudar en la motivació dels infants dins de la seva recuperació.

- Atenció i informació a les famílies:  és un servei individual que està obert als familiars dels infants ingressats, els quals hi poden comentar els dubtes que els hi sorgeixin sobre l’Infant (la millora, el seu estat d’ànim...etc). En aquest espai, també se’ls ofereixen llibres i revistes per a que els familiars els puguin consultar quan ho desitgin.
- Bona nit: és un servei de nocturnitat, dirigit als infants en el moment abans de retirar-se a les seves habitacions. Si ho desitgen el monitor els explicarà un conte o una història diferent cada nit, si no podran estar jugant tranquil·lament a la ludoteca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada